Mănăstirea Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, situata in Bucureşti, a fost întemeiată de PS Evloghie Oța in anul 1964, tinand randuiala calendarului iulian.
Ansamblul manastiresc este format din catedrala manastirii, doua corpuri de chilii, o clopotnita, un arhondaric cu chilii pentru oaspeti, trapeza pictata deasupra careia s-a construit un paraclis cu hramul Intrarii Domnului in Ierusalim si atelierele manastirii.
Constructia catedralei actuale a inceput in 1991, iar in prezent se afla in stadiu de finisare. Este o lucrare monumentala, masiva, de o frumusete aparte, proiectata ca o sinteza a stilului arhitectonic brancovenesc, specific zonei Munteniei. Spatiul este impartit in altar, naos, pronaos, pridvor inchis. Catapeteasma este din stejar sculptat, pardoseala din placi de marmura pregatite si slefuite in atelierul manastirii. In centru, sub bolta turnului, pardoseala are un vultur bicefacel, simbol al Bizantului, incadrat de un motiv ornamental complex care creeaza un efect vizual unic. La exterior, biserica este placata cu piatra alba ce ii confera un aspect elegant si ingrijit.
Pictura interioara in fresca a bisericii, realizata in stil bizantin de catre pictorul Grigorie Popescu-Muscel, desi urmeaza canoanele si erminiile bine statornicite ale traditiei, poarta amprenta unei puternice originalitati, fara a copia expresivitatea icoanelor ruse, sarbe sau bulgare, ci cautand sa impuna existenta, de mult ignorata, a unei veritabile scoli romanesti de fresca bizantina. Din temelii pana la turnuri, biserica emana dragostea cu care a fost construita, caldura rugaciunii si dorul cantarilor ingeresti ale calugarilor care cheama spre Curtile Domnului.